Potrebujem
poradiť

Potrebujem
poradiť

floating icon

Radi vám zodpovieme všetky vaše otázky ohľadom možností financovania.

Dohodnúť stretnutie

EDO-KIN GROUP, s.r.o.: Ázia nás baví

„Kedysi som hrával tenis a veľa som cestoval na turnaje. Videli sme ako Američania podnikajú v potravinárskom priemysle a povedali sme si, že niečo podobné by sme mohli urobiť aj doma na Slovensku,“ hovorí Michal Šramko, spoluzakladateľ spoločnosti EDO-KIN GROUP, ktorá podniká v oblasti sushi.

 

VYSOKÁ KVALITA, FÉROVÁ CENA, MIESTNA CHUŤ

„Chceli sme spojiť vysokú kvalitu s férovou cenou a zároveň prispôsobiť ázijské jedlá miestnym chutiam – nezameriavali sme sa príliš na tradičný prístup, ale trochu sme ho skombinovali so slovenskými gastro preferenciami,“ dodáva. Dnes spoločnosť prevádzkuje osem reštaurácií po celej krajine, ako aj donáškovú službu a ponuku obedových krabičiek. „Sme jednotkou na Slovensku.“

Ale nie vždy to bolo jednoduché. Práve keď vypukla pandémia, spoločnosť v rámci stratégie expanzie otvorila tri nové reštaurácie. „Otvorenie nových reštaurácií stálo viac ako 300 000 eur a museli sme ich okamžite zatvoriť. Viete si predstaviť, aké ťažké to pre nás bolo…“

 

 

 

DÔSLEDKY PANDÉMIE

Riešenie dôsledkov pandémie sa stalo najvyššou prioritou, pretože spoločnosť sa začala viac zameriavať na jedlo so sebou, donášku a ponuku obedových krabičiek. „Nadviazali sme kontakt so špičkovým reťazcom supermarketov Yeme a ponúkli sme im, že pre nich urobíme sushi balíčky. Súhlasili a my sme sa do toho vložili. Tiež sme niektoré reštaurácie zmenili na výdajne jedla so sebou.“

V rámci boja o prežitie firmy a podpory jej transformácie sa Michal spolu so spoluzakladateľom firmy Karolom Gálikom obrátil na SZRB so žiadosťou o úver krytý Európskym investičným fondom v rámci Európskeho garančného fondu. „Potrebovali sme pôžičku, aby sme zachránili podnikanie. V gastro sektore je veľmi ťažké získať financie od banky, pretože sektor je považovaný za vysoko rizikový. Ale vyšlo to a s hrdosťou môžem povedať, že sme nikoho nevyhodili. Pomohli sme všetkým udržať si prácu – dokonca aj čašníkom, ktorých sme nepotrebovali. To bolo naše malé víťazstvo. Rýchlo sme sa prispôsobili situácii a to nás zachránilo.“

Dnes má podnik vlastnú továreň, kde vyrába svoje sushi balíčky a reštauráciám sa darí veľmi dobre. „Sushi je tu veľmi obľúbené a naše obedové krabičky sú veľkým hitom. Pripravujeme ich každý deň, vždy čerstvé so zaručene vysokou kvalitou,“ vysvetľuje Michal.

 

 

VÍŤAZNÁ MENTALITA

Pri pohľade späť na ťažké časy počas pandémie Michal aj v súvislosti s jeho tenisovou kariérou hovorí: „Mentalita víťazstva a prehry je niečo, čo sa naučíte zo športu. Preto je šport aj dnes súčasťou našich rodín. Naše víťazstvo nad pandémiou to môže len potvrdiť.“